Sunday, March 31, 2013

TURNING POINT!!


Bismillahirrahmanirrahim..Selesai ber"keluarga" bernaqibahkan seorang kakak yang insyAllah istimewa di mataku dan insyAllah di mataNya….

ALHAMDULILLAH!!

Pernah dengar tak yang ada orang kata praktikal sebenar sesebuah USRAH adalah bermula apabila dibacakan al-asr dan tasbih kaafarah dan diakhiri dengan Al-fatihah..

Sebenarnya itulah hakikat PRAKTIKAL dunia realiti. Ketika usrah sedang berjalan, semua orang yang berada di dalam kelompok itu boleh berkata-kata hebat, berkata itulah,inilah dan sebagainya. Tetapi untuk menguji segala apa yang diperkatakan.

Ketika mana waktu praktikal. BETUL X??  Bermula dari habis usrah sehingga kembalilah kepada usrah kembali. Itulah diri kita sebenarnya. Macam mana mengolah ilmu yang dipelajari sepanjang bergelar hamba, adakah makin mendekat kepadaNya atau kufur dengan nikmat ILMU pemberianNya, sehingga membiarkan otak penat mempelajarinya tanpa diaplikasikan…

Nauzubillahi min zalik… HERM.. (renung2kan)

Usrah today share about the TURNING POINT..

Macam pernah dengar kan?? (^-,^)
Baguslah.. ANDA terbaik..(Y) dalam Matematik dulu ada sebut tentang turning point. Nasib baik dapat A in this subject. Turning point ini adalah titik kemuncak. Titik yang berada pada state yang kritikal.Di mana ia akan berpatah balik kepada state yang asal. OK!! We're back to the our topic.

Dalam kehidupan kita , cuba kita ingat kembali, 7 tahun dulu siapakah kita dan apakah impian kita, untuk waktu sekarang dan juga 7 tahun akan mendatang.. Bagaimanakah kita hendak mencorakkannya. Alhmdulillah perkongsian kisah dari sahabat-sahabat. Ada yang dari “zero” tentang Islam sekarang dah boleh kata “hero” dalam bab Islam. AWESOME kan (^_^).. Alhamdulillah..

Dan untuk 7 tahun terkehadapan kita yang bakal mencorakkan siapakah kita. Sama-sama fikirkan dan bertindak… InsyAllah….


Hadis Nabi Muhammad S.A.W mafhumnya :

“Katakanlah aku beriman kepada Allah, maka istiqamahkanlah “

Begitulah lumrah diri,
Kita bukanlah hidup untuk mati
Tetapi kita mati untuk hidup yang seterusnya.
Rencanakan keperluan hari esok kita di sana.

Dan perkara yang paling tersentuh apabila naqibah katakan :

“Setiap kali kita berdoa , doakan Ya Allah pilihkan daku yang terbaik dalam segenap sesuatu yang aku lakukan”

Biar Allah yang pilihkan untuk kita, pasti bahagia pengakhirannya. Biar kecewa permulaannya, tetapi bahagia di akhirnya.

InsyAllah semoga bermanfaat.

Wallahualam.

No comments:

Post a Comment